Type Here to Get Search Results !

Epic Games Store και Fortnite επιστρέφουν στα iPhones της ΕΕ

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που το Fortnite, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια παγκοσμίως, αφαιρέθηκε από το Apple App Store, μέσα σε μια καταιγίδα αντιπαραθέσεων και κατηγοριών. Σήμερα, το Fortnite επιστρέφει στα iPhones — αλλά μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί επίσης την κυκλοφορία του Epic Games Store τόσο στο Android όσο και στο iOS. Ωστόσο, ενώ η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο για Android, για iOS είναι προσβάσιμη μόνο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα προσφέρει μόλις τρία παιχνίδια: το Fortnite, το Rocket League Sideswipe και το Fall Guys. Και για να τα κατεβάσετε στο iPhone σας, θα πρέπει να βρίσκεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Epic Games Store είναι η πλατφόρμα που διευθύνεται από την Epic Games, την ίδια εταιρεία που αναπτύσσει και δημοσιεύει το Fortnite. Για όσους παρακολουθούν την κατάσταση μεταξύ Epic και Apple τα τελευταία χρόνια, το ιστορικό είναι γνωστό. Ας κάνουμε όμως μια σύντομη αναδρομή και ανάλυση της κατάστασης.

Η αρχή της διαμάχης

Όλα ξεκίνησαν όταν η Epic Games, με εντολή του CEO Tim Sweeney, έκανε αλλαγές στο Fortnite σχετικά με τις ψηφιακές πληρωμές που παραβίαζαν τους όρους της Apple για τους προγραμματιστές της πλατφόρμας. Η Apple αφαίρεσε αμέσως το Fortnite από το App Store, οδηγώντας σε μια μακρά και έντονη δημόσια και νομική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία εκτυλίχθηκε σε πολλές χώρες και περιοχές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δικαστική απόφαση έφερε κάποιες μικρές νίκες για την Epic και άλλους προγραμματιστές που προσπαθούσαν να χαλαρώσουν την κυριαρχία της Apple στην πλατφόρμα, αλλά η κατάσταση παρέμεινε σχεδόν ίδια.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θέσπισαν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο η Apple και η Google διαχειρίζονται τα καταστήματα εφαρμογών τους. Ένας από τους βασικούς όρους του νέου νόμου ήταν ότι η Apple έπρεπε να επιτρέψει την ύπαρξη τρίτων, εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών (ουσιαστικά το “sideloading”) στο iPhone.

Η αντίδραση της Apple

Η συμμόρφωση της Apple με τον νέο νόμο ήταν μακριά από πρόθυμη. Η εταιρεία επικαλέστηκε ανησυχίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, οι οποίες είναι βάσιμες, αλλά ο προφανής λόγος για την αντίδραση της Apple ήταν η επιθυμία της να διατηρήσει τον έλεγχο των εσόδων από τις εφαρμογές της πλατφόρμας της. Επιπλέον, η Apple απέρριψε επανειλημμένα τις προσπάθειες της Epic να λανσάρει το κατάστημά της για διάφορους «τυπικούς» λόγους, εν μέσω ενός καταιγισμού από οργισμένα tweets του Sweeney που επέκριναν την εταιρεία.

Παρά τις προσπάθειες της Apple να εμποδίσει την κατάσταση, η Epic τελικά κατάφερε να φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσε να λανσάρει το κατάστημά της. Η Epic είχε ήδη ξεκινήσει ένα σχετικά επιτυχημένο κατάστημα εφαρμογών στους υπολογιστές, όπου η Valve και το Steam κυριαρχούν. Το νέο κατάστημα εφαρμογών για iPhone δεν προσφέρει ακόμα τόσες επιλογές ή προνόμια όσο η έκδοση για υπολογιστές, αλλά η Epic αναφέρει ότι εργάζεται για να προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές στην πλατφόρμα της.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες;

Παρά την πολυετή διαμάχη μεταξύ των δύο κολοσσών, οι χρήστες φαίνεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Epic και την Apple δημιούργησε προβλήματα και περιορισμούς στη διαθεσιμότητα παιχνιδιών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι χρήστες να έχουν λιγότερες επιλογές και ελευθερίες. Παρόλο που η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει με την επέκταση των εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών, η γενική εικόνα παραμένει αβέβαιη.

Συνοψίζοντας, η επιστροφή του Fortnite στα iPhones της ΕΕ και η κυκλοφορία του Epic Games Store φέρνουν νέα δεδομένα στην αγορά των εφαρμογών, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την πλήρη απελευθέρωση των χρηστών από τους περιορισμούς των τεχνολογικών κολοσσών.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.